Frilanseren – den nye løsarbeideren?

Årsmøtehelgen står for døren i Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening. Oversetternes første fagbolk setter søkelyset på frilanserens velferdsrettigheter.

Elin Ørjasæter og Jonas Bals

Andelen selvstendig næringsdrivende er i vekst i hele den vestlige verden. Flere kan være sin egen herre og jobbe når de vil, hvor de vil og med det de er mest interessert i, hevder optimistene.  Professor Guy Standing, som skrev boka Prekariatet hevder at veksten i næringsdrivende handler om marginalisering, ikke selvrealisering.

Prekariatet er en samfunnsklasse i rask vekst, de kan ikle seg fine titler som konsulent, frilanser eller gründer. Men egentlig er dette de nye løsarbeiderne, en stor, ulykkelig og fattig klasse i den digitale økonomien, mener Standing. Veksten i prekariatet er teknologidrevet, hevder Elin Ørjasæter, og derfor er også veksten vanskelig å stoppe.

Jonas Bals kan fortelle hvordan en hel bransje, byggebransjen, allerede er ødelagt ved at løsarbeidere har fortrengt de fast ansatte. Kan det samme skje med forlagsbransjen, en bransje vi forbinder med kultur og kunnskap, fjernt fra byggeplassene Jonas Bals snakker om?

Problemet er at velferdsordningene ikke oppdateres raskt nok til nye modeller for arbeid, mener oversetterutvalget i NFF. De ønsker bedre vilkår for selvstendig næringsdrivende og frilansere. Ørjasæter har ingen tro på at politikerne vil ta seg råd til bedre velferdsytelser for selvstendig næringsdrivende.

Bør vi forfattere og oversettere ruste oss for utviklingen, snarere enn å jamre over den?

Jonas Bals – rådgiver for parlamentarisk leder i Arbeiderpartiet og forfatter av boka Hvem skal bygge landet?

Elin Ørjasæter – forfatter og skribent, utgir  Løsarbeidersamfunnet i august, en bok hun skriver sammen med tidl. Fafo-forsker Line Eldring

Samtaleleder: Merete Røsvik Granlund – kritiker og litteraturviter