Jomen sa jeg SMØR!

Hva sier vi når det går galt med smørkjerning? Skiller det seg? Skjærer det seg? Klumper det seg?
En mann står og kjerner smør en varm sommerdag.
(W. Nicholson: Ildsang):
«Summer butter was a tricky beast. It could «turn on you» if you didn\’t keep after it, and then all you had for your trouble was lumps of greese swimming in whey.»

Merete
…………

Det høres veldig ut som om det skiller seg.
Uten at jeg er noen ekspert på smørkjerning. (Men jeg laget smør på skolekjøkkenet engang, bare synd det egentlig skulle ha vært krem.)

Kathrine Hake Steffensen

…….

Hva med å oversette det med, vende seg mot deg, lure deg, svikte deg eller
lignende? Målet med smørkjerning er jo, så vidt jeg kan huske fra skoledagene, å få det til å klumpe seg, eller rettere sagt få fettet til å binde seg.
Hvis du ikke klarer det, får du denne feite sausen.
Håper du får betalt når du selger smøret 🙂

Ole Kvamme
………….

Kan ikke skjønne at dette stemmer. Det som beskrives, er jo nettopp det som
skal skje når man lager smør, nemlig at smøret skiller seg fra kjernemelken
(saupet), og avhengig av prosessen blir det da små eller store klumper med
smør som deretter eltes for å presse ut resten. Har bladd i det jeg har av gamle kokebøker og om norsk mat. Synes det høres rart ut. Tror du bør kontakte meieriekspertisen.

Tone Formoe

……
Poenget er vel at det IKKE skiller seg eller klumper
seg når det går galt. Men faguttrykket kan jeg dessverre ikke.

Ellen Holm Stenersen

………….

Kanskje mannen prøver å piske krem?

eilert sundt

………

Ja, ka du tru? Og så kaller det å kjerne smør! Bare for å lage trøbbel
for oversetteren!

😉 Merete

……..

Jeg har en gang opplevd at fløte skar seg pga tordenvær. Den skar seg
definitivt …
Smør lages jo av fløte, så for meg er det naturlige uttrykket at smøret
skjærer seg. Det er vel egentlig fløten som gjør det, men…

Dorthe Erichsen
………

Poenget er åpenbart at «summer butter» er spesielt vanskelig. At smøret må
klumpe seg, er sikkert og visst. Spørsmålet må være hva som skjer under
kjerneprosessen i varmt vær, noe med konsistensen, at det som til å begynne
med skal være små smørkorn (for det skal det, har min budeie-bestemor
fortalt) klumper seg i stedet, kanskje – eller klumper seg på feil måte …?

Bente Rannveig Hansen
……………

Når man pisker krem, vil man ikke ha smør. Når man skal kjerne smør,
vil man ikke ha krem. I august var det jo nesten alltid umulig å få til
kremen i gamle dager. Den ble til smør. I dag er det sjelden det går galt.
Smør, derimot, blir vel nesten bare kjernet hjemme når det er melkestreik.
Og kanskje på økologiske gårder.

Ellen H S
………………

Nei, jeg gidder ikke kontakte noen ekspert. Jeg skriver om. Jeg er så lei av å rydde opp i slurvet til denne forfatteren. Og nå har jeg til og med brukt andres tid! Takk skal du ha, Tone, og takk dere andre.

Merete A

……….

… det begynner å virke som forfatteren er litt på jordet…

Dorthe
……..

Her har jeg faktisk litt kunnskap å bidra med! Jeg har nemlig jobbet på
museum som sommerjobb i mange år, og har kinnet masse smør.
Vi har pleid å bruke rømme (seterrømme). Det som skjer er at det blir
gradvis tyngre og tyngre og mer og mer «hengemyr» nedi kinna. Det lager
skikkelig «svuppelyd» etterhvert. Etter det skjer det noe som er litt
magisk. Plutselig blir det veldig lett å kinne, og massen i kinna blir
til smørklumper og kinnemelk (blålig og tynn, litt som skummet melk, og
god i brød sies det). Etter dette er det bare å fiske opp/samle smøret
og få det opp av kinna, og samle smøret til en klump. Deretter blir det
vasket med vann til vannet er fritt for kinnemelk (eltes litt som en
brødeig). Til slutt blir smøret smaket til med salt.

Prosessen er væravhengig, såpass mye har jeg forstått, uten at jeg har
merket noe konkret forskjell på sol/regn/varme/kulde. Ettersom jeg har
skjønt er det som kan skje at massen ikke skiller seg, og man får derfor
heller ikke smør. Her høres det derimot ut som om det blir «lumps of
greese», så hvem vet. Kanskje det har noe med rømmen/fløten man begynner
å gjøre, og noe på kvaliteten på denne?

Helene

Måtte bare legge til at rømme, rett og slett er fløte, som har fått stå
og surne.

Helene

……….

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *