Bruk av ambulanse-, førstehjelps- og skadestedsuttrykk

Bemanningen på norske ambulanser (biler/båter) kalles offisielt AMBULANSEARBEIDERE, og mannskapet ombord kalles FARTØYSSJEF og SIDEMANN (evt. ASSISTENT hvis vedkommende er under opplæring)

I det daglige omtales de samme bare som AMBULANSEPERSONELL, og h.h.v. SJÅFØR og SIDEMANN.

AMK-SENTRALEN (akkuttmedisinsk kommunikasjonssentral tlf. 113) betjenes av OPERATØRER, som tar imot henvendelser om skader og ulykker på telefon, veileder PUBLIKUM i enkel førstehjelp på stedet og sender ut ambulanse vie radio.

På RADIOEN bruker man KALLESIGNALER og snakker etter følgende formel, feks: «6 (bil 6), dette er AMK, vi har en HJERTESTANS i Storgata 32, …, OVER.» «Dette er 6, jeg gjentar: HJERTESTANS I STORGATA 6, det er mottatt, over.» «PASIENTEN er en 60 år gammel mann …, OVER.» «Det er MOTTATT, SLUTT.»

På et skadested utføres LIVREDDENDE FØRSTEHJELP, det vil si HLR (hjerte-lunge-redning), STANSE STORE BLØDNINGER, OPPRETTE FRIE LUFTVEIER, og å SIKRE SKADESTEDET (f.eks med varseltrekant).

På større skadesteder (feks. bussulykker, flyulykker) opprettes en SAMLEPLASS, der de forulykkede blir SKADEPRIORITERT i tre kategorier: HASTER, KAN VENTE, MÅ VENTE, og området kan bli sperret av med et SPERREBÅND (som også brukes på åsteder for kriminelle handlinger).

Hvis LEGEHELIKOPTER tilkalles, må det opprettes en HELIKOPTERLANDINGSPLASS.

En PARAMEDIC er en ambulansearbeider. FØRSTEHJELPER er ikke dekkende for den utdannelsen ambulansesjåfører og sidemenn har.

En «MEDIC» i militær sammenheng er en sanitetssoldat. Når noen roper «medic!» bør det oversettes med «SANITET!»

Forøvrig kan man henvende seg til nærmeste ambulansetjeneste, f.eks. Ambulansetjenesten i OSLO, Ullevål Universitetssykehus, prehospital divisjon på www.ulleval.no/default.asp?file=prehospitaldiv.xml

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *